Ecran LED nou ? Laptopul nu mai are luminozitate pe display-ul LED …

Ai scapat sau lovit laptopul iar acum display-ul  laptopului este spart.  Nu se mai vede nimic pe ecran, nici o imagine, nimic.

Ca urmare ai cumparat un ecran nou pentru laptop  si l-ai inlocuit.  Dar surpriza, noul ecran ofera o imagine ce se vede foarte greu intr-o lumina puternica dar ecranul nu are luminozotate.  Ai putea crede ca noul ecran este defect.  Nu… cel mai probabil ecranul e in perfecta stare de functionare.

Înainte de a merge mai departe, dacă nu știi care este diferența  dintre LCD (CCFL) si  LED LCD  atunci acest articol este foarte probabil inutil pentru tine.

Dacă aveți un display de laptop LCD CCFL atunci cel mai probabil aveti nevoie de un nou invertor deoarece e posibil sa fie defect  invertorul.  Dacă de asemenea nu credeti ca puteti desface laptopul in intregime pentru a schimba o piesa de pe placa de baza cat un bob mic de mazare sau nu aveti abilitati de a folosi un ciocan de lipit atunci cel mai bine ar fi sa mergeti cu laptopul la un service, acest articol nu va poate ajuta.

In aproape fiecare casa sau aproape fiecare dispozitiv electronic  are cel putin o siguranta care atunci cand avem prea multe lucruri conectate la prize sare, se arde pentru a proteja instalatia electrica sau celelalte dispositive conectate la ea. Fara o siguranta cel mai probabil ar exista mult mai multe probleme grave.

Astfel de sigurante sunt prezente si in laptopuri pentru a proteja distrugerea diverselor componente ale laptopurilor . Sigurantele prezente in laptopuri au rolul de a proteja componente majore ale laptopului de la a exploda in interiorul laptopului. Exista sigurante care “mor” curat si in liniste protejand laptopul de la a lua foc.

Ce rol au sigurantele in problema luminozitatii pentru display-urile de tip LED LCD ?

Laptopurile mai vechi, foloseau pentru iluminarea ecranului o lampa CCFL (cold cathode fluorecent lighting) care avea nevoie de folosirea unui invertor de tensiune separat. De obicei cand acesta se defecteaza imaginea de pe ecran se vede foarte greu si doar din anumite unghiuri deoarece lipseste iluminarea ecranului. Inveroarele sunt mai  ieftine si de obicei se inlocuiesc foarte usor, iar luminozitatea ecranului isi revine.

In schimb pentru ecranele LED LCD, ce sunt pe majoritatea laptopurilor ce au aparut in ultimii ani, nu mai exista invertoare deoarece nu mai sunt necesare. Iar atunci cand o siguranta se arde, in acest caz in multe service-uri se recomanda inlocuirea placii de baza care este si destul de scumpa 200-300 de euro. Dar placile de baza se si pot repara, solutie mult mai  ieftina.

Atunci cand un ecran este spart sau poate atunci cand a fost conectat noul LCD este posibil din diverse motive ca siguranta una din sigurantele placii de baza sa se fi ars pentru a proteja laptopul.

De fiecare data cand este inlocuit ecranul ar trebui inlaturata orice sursa de alimentare a laptopului, inclusive bateria.

Pe scurt, atunci cand inlocuim ecranul LCD LED al  unui laptop iar noul ecran nu este iluminat ar trebui verificate sigurantele placii de baza. Siguranta sau sigurantele ce ne intereseaza pe noi in multe cazuri se afla in jurul mufel de conectare a benzii de la display(LVDS) in placa de baza, dar nu neaparat.

Asa ca trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare si un aparat de masura pentru a verifica continuitatea sigurantelor. Mai  Jos va voi prezenta cateva imagini cu diverse pozitii ale sigurantelor ce tin de iluminarea ecranului.

Aici vedem  o imagine de aproape  a conectorului benzii de display de pe placa de baza.

Sigurantele sunt marcate pe placa de baza cu litera F (Fuisible) Si un numar, ce reprezinta numarul acelei sigurante de pe placa de baza.

In urma masuratorii sigurantei marcate cu F1, ce  este de 3V/32A. Siguranta F1 nu a trecut testul continuitatii cu aparatul de  masura ceea ce a dus la inlocurea ei cu una identica. Schimbarea sigurantei a dus la rezolvarea problemei iluminarii ecranului. Acum ecranul este iluminat si laptopul functioneaza perfect.

De unde se poate lua o astfel de siguranta?  Ei bine de pe ecranul defect daca acesta nu a fost aruncat. Deoarece si ecranul foloseste acelasi voltaj deci si acesta trebuie sa aibe componentele protejate de acelasi tip de sigurante.

O data identificata siguranta pe  ecranul LCD aceasta se scoate de acolo si se pune in locul celei arse de pe placa de baza.

Acum daca totul a fost facut correct ar trebui ca laptopul sa afiseze imaginea iluminata pe ecran iar. Deci  problema este rezolvata.

 Daca ai intrebari sau doresti sa multumesti, o poti face printr-un comentariu mai jos !

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...