Sfaturi: Conectorul de alimentare

Totul despre mufa de alimentare

mufa de alimentare laptopCele mai multe laptopuri au un punct slab in comun, mufa de alimentare. Dacă cineva se impiedica de firul de la incarcator, iar  acesta este conectat la laptop, atunci sunt multe sanse ca mufa de alimentare sa se defecteze, deterioreze, sau chiar sa se rupa din placa de baza!

Pe cele mai multe laptop-uri mufa de alimentare este lipita direct pe placa de bază şi este prinsa in doar trei sau patru pini mici, care  o fixeaza. Din păcate, acest aspect face conectorul de alimentare sa aibe o priza foarte slaba cu placa de baza. Orice miscare sau tragere laterala, a cablului de alimentare, stanga -dreapta- sus – jos va face ca in timp mufa de alimentare sa se deterioreze, sa nu mai fie bine conectata la placa de baza, de obicei, cel puţin unul  dintre acesti pini, nu va mai face contact bun cu placa de baza. Laptop-urile moderne folosesc destul de multa putere, de la aproximativ 60W la 120W sau chiar  mai mult.

Conectarea precara a mufei de alimentare cu placa de baza va duce la probleme precum:

-scantei cand este introdus incarcatorul in laptop

– incalzirea mufei incarcatorului

– sudarea mufei incarcatorului in mufa de alimentare

– iar in final poate duce la  arderea placii de baza

Semnele obişnuite ale unei mufe de alimentare defecte sunt:

– Bateria  nu se încarcă în mod corespunzător sau stă  jumătate incarcata chiar daca incarcatorul este conectat.
– Ecranul este instabil (luminozitatea se schimbă), în timp ce cablul de alimentare este conectat. Acest lucru este cauzat de comutarea între alimentare de la priza (ecranul este mai luminos) şi alimentare de la baterie  (ecranul este mai intunecat).
– Mufa de alimentare devine fierbinte după câteva minute de utilizare şi se poate simti si miros de ars.
– Se aud diverse sunete provenind de la mufa de alimentare.
Toate aceste simptome sunt cauzate de contactul slab între mufa de alimentare si placa de baza.

 

mufa de alimentare laptop sfaturi

Există insa  si multe modele de laptop-uri, care sunt rezistente la această problemă. Majoritatea laptop-urilor Dell  nu sunt de obicei afectate, probabil, deoarece cablul de alimentare iese mai usor. De asemenea, sun OK din acest punct de vedere, unele  modele de laptop Sony Vaio si Toshiba, în cazul în care mufa de alimentare nu e sudata  in placa de baza. Fara probleme cu mufa de alimentare mai sunt  si toate laptop-urile noi, Apple, în acest caz  cablul de alimentare  se ataseaza magnetic la laptop pentru a il alimenta,  pentru a preveni orice deteriorare a laptop-ului.

Metoda de testare a mufei de alimentare:

1.Scoateţi bateria
2.Conectaţi cablul de alimentare
3.Porniţi laptopul
4.Miscati uşor  cablul de alimentare pe care l-ati conectat  in mufa de alimentare a laptopului.

Dacă laptopul se închide brusc (pierderi de putere), recomandarea mea este sa gasiti cat mai repede posibil, un service de laptopuri care sa va poata  relipi sau schimba mufa de alimentare, deoarece cel mai probabil placa de baza a inceput deja sa se deterioreze in jurul pinului dislocat.

reparatie mufa de alimentare laptop

Înlocuirea sau re-lipirea mufei de alimentare nu este o treaba prea usoara.  Este nevoie de obicei, de  două-trei ore, în funcţie de modelul de laptop. Pentru a ajunge la mufa de alimentare, laptop-ul trebuie să fie complet demontat şi placa de bază scosa.

 

Apoi, dacă placa de baza din jurul pinului dislocat  este  arsa tare, mufa de alimentare trebuie scoasa iar placa de baza trebuie reconditionata. După aceea trebuie lipita o mufa de alimentare noua, care la randul ei va trebui sa fie  mai bine consolidata pe placa de baza, folosind diverse metode.

 

 In cazul in care ai intrebari, sau sugestii, le poti  expune printr-un comentariu mai jos !

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...