Cum sa inlocuiesti lampa unui ecran de laptop

In acest ghid voi arata cum se demonteaza un ecran LCD de laptop, pentru a rezolva o situatie des intalnita in laptopurile noastre, si anume arderea lampii display-ului !

Solutii posibile :

Cand lampa display -ului este arsa ecranul nu mai este iluminat, se vede o imagine in fundal dar intunecata. Iar solutia de  rezolvare a  acestei situatii este ori inlocuirea lampii display -ului ori schimbarea integrala a ecranului !

De retinut :

Înlocuirea lampii de iluminare a ecranului, nu este o sarcina usoara chiar si pentru tehnicieni cu experienţă. Daca faci ceva greşit se poate deteriora permanent ecranul LCD şi in aceasta situatie trebuie schimbat cu unul nou.

Continuati mai departe pe riscul propriu si nu poti da vina pe mine, pentru eventualele esecuri. Acest articol are rolul de a te informa cat mai bine asupra metodei de schimbare lampa display LCD.

Recomandări înainte de a începe:

1. Lucrati intr-o camera foarte curata. Nu doresti scame si praf in interiorul ecranului LCD.

2. Sa ai langa tine un carnet de notite, poate chiar si o camera foto pentru a fotografia si  scrie ce si cum faci pentru a reface in sens invers toate actiunile la reasamblare.

3. Realizaţi fotografii.

4. Înainte de a scoate ceva,recomand sa privesti foarte atent la modul in care este  asamblata piesa, cum e pozitia ei, si sa memoriezi aceste informatii.

5. Când sunteţi la pasul de asamblare a ecranului, elimina praful şi scamele asezate pe componentele ecranului cu aer comprimat. Nu utilizaţi şerveţele, deoarece pot ramane urme in ecran. Lampa de iluminare (CCFL) este situat în interiorul ecranului LCD, de obicei in partea de jos a acestuia.

Daca nu stii cum se scoate ecranul din laptop, poti citi despre asta in acest tutorial :

„Cum sa schimbi ecranul unui laptop”

 

 Schimbare lampa display laptop

 Film de prezentare a metodei:

Fotografii ale procesului de schimbare lampa display:

 

lampa display schimbare ecran laptop reparatie ecran laptop

Display Laptop - Lampa display defecta - Stare initiala

Pasul 1:

Îndepărtaţi banda adeziva si foliile din spatele ecranului şi lipitile undeva, astfel încât să le puteţi reutiliza mai târziu, atunci când se va asambla ecranul.

pasul-1-lampa-display-laptop-schimbare

Pasul 2

Indepartati banda adeziva de pe cablurile lampii de la ecran !

lampa display laptop pas 2Pasul 3

Placa de circuite, verde, poate fi  lipita de rama de plastic cu o bandă dublu adeziva faţă-verso. Dezlipi cu grijă placa de circuite. Fii foarte atent, sa nu indoi sau flexezi placa de circuite.

lampa display

lampa display tutorial

Pasul 4

Aşezaţi ecranul LCD pe lateral şi scoateti rama de metal ce asigura ecranul LCD. Veti vedea multe sisteme de  blocare precum cele din imaginea de mai jos ce pot fi deblocate cu o surubelnita mică.

lampa display laptop

Pasul 5

Se continua prin separarea cadrului metalic de baza din plastic.

laptop display laptop

Pasul 6

In următoarea imagine poti vedea cadrul ecranului LCD si  placa de circuit cum au fost separate. Fii atent, nu atinge componentele interne cu degetele. Manevraţi toate componentele interne tinandu-le din lateral. Deoarece grasimea de pe degete poate lasa urme permanente pe  suprafetele ecranului. Recomand chiar  folosirea unor manusi chirurgicale !

lampa display laptop

Pasul 7

Pastreaza toate partile organizate, pentru a nu avea probleme la  asamblare.

lampa display laptop tutorial

Pasul 8

Acum se va da jos aparatoarea de metal a lampii de la display. A se manevra cu  atentie si  grija.

lampa display laptop

Pasul 9

Scoate cablurile lampii display -ului din locasul lor.

lampa display laptop

Pasul 10

Acum, probabil, cea mai grea parte în acest proces de demontare – eliminarea lampii de  lumina de fundal a ecranului şi a reflectorului. Lampa display -ului este fixata în interiorul reflectorului astfel încât va trebui să  le eliminaţi impreuna iar apoi sa le  separati.

Înainte de a scoate lampa de la display şi reflectorul recomand să arunci o privire atentala modul in care este asamblat şi montat tot sistemul de la baza ecranului. Montarea lampii de la display si a reflectorului, este o sarcina migaloasa si destul de  grea si de aceea necesita multa atentie si indemanare.

lampa display laptop reflector

Se scoate refelctorul lampii de la display

 

Pasul 11
După ce reflectorul a fost detasat de la baza ecranului, se poate începe eliminarea lampii de la display După cum se poate vedea in imaginea de mai jos, am marcat partea stângă a reflectorului cu un punct roşu, pentru a stii unde merge cablul roşu atunci când voi reasambla sistemul de iluminare a ecranului.
lamapa display - se scoate lampa

 

Pasul 12

Lampa a fost scoasa din reflector !

lampa display laptop defecta

Pasul 13

Puteţi testa noua lampa de la display inainte de a o monta conectand-o la mufa invertorului si apoi porniti laptopul. Lampa display -ului ar trebui să se aprindă acum.

Din experienta mea, pot spune ca pe unele laptopuri lampa nu se va aprinde  daca nu este conectata banda de la display in spatele  ecranului, adica  daca nu sunt conectate toate mufele de la ecran. În acest caz, va trebui sa asamblezi ecranul LCD si apoi sa il testezi !

 

testare lampa display

Testare lampa display

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...