Resetare Bios Toshiba Satellite M300 – procedura de recuperare BIOS !

resetare biosResetare Bios Toshiba

Citind acest articol vei afla cum poti sa faci o resetare BIOS a laptopului tau in cazul in care in urma unui update de BIOS, laptopul tau porneste dar nu mai afiseaza nimic, scoate tot felul de sunete, de obicei 1 beep lung si 2 scurte, care indica o eroare video, cel putin asa este la Phoenix BIOS, ce am eu pe laptop.

Cu ceva timp in urma am decis sa fac un update de BIOS laptopului meu, un Toshiba Satellite M300, si am facut aceasta operatie din Windows, dar ca prin minune dupa ce a terminat de facut update-ul de bios laptopul s-a restartat si apoi nu a mai vrut sa afiseze nimic ba mai mult scotea si ceva sunete, care le-am descoperit ca inseaman o eroare la placa video. Biosul avea o eroare de video si nu putea sa initializeze.

Am mai avut o astfel de esperienta cu un Dell acum ceva timp pe care insa nu am reusit sa il resuscitez, si i s-a schimbat placa de baza ca solutie. Dar acum cred ca stiu de ce nu mi-a iesit atunci deoarece procedura de acum am aplicat-o si atunci, insa cred ca de data aceasta am gasit in sfarsit ingredientul secret. Versiunea corecta a Crisis Bios Recovery 1.0.0.4 ! Un utilitar ce m-a ajutat sa imi salvez laptopul de la dezmembrare – asta as fi facut daca nu reuseam sa il repar.

Acum consider ca aceasta solutie de resetare a BIOS-ului este universal valabila pentru laptopurile ce folosesc Phoenix Bios, sunt curios totusi daca va functiona si pe alte versiuni de BIOS, si de aceea te rog sa lasi un comentariu mai jos, cu reusitele sau nereusitele tale de a recupera BIOS-ul laptpului tau !

Pentru a incepe o resetare BIOS  vei avea nevoie de:

un laptop sau calculator cu Windows XP ( Am incercat pe Windows 7 si nu am avut  rezultate, nu stiu cum se comporta in Windows Vista )

1 stick USB de macar 512 MB, de preferat sa aibe un led indicator, care sa iti  arate ca  laptopul citeste de pe  el. Trebuie formatat FAT – daca stick-ul tau nu suporta formatare FAT, poate  ai sa ai nevoie de unul care sa  suporte  formatarea FAT. Daca merge si  cu  alt tip de formatare – anunta-ma – eu nu am incercat inca !

–  Softul Crisis Bios Recovery 1.0.0.4 – click resetare bios– Il poti descarca de aici – Descarca Crisis Bios Recovery

Cea mai noua versiune de Bios specifica modelului tau de laptop. Eu am Toshiba Satellite M300 si am  folosit aceasta versiune de bios – Bios Toshiba Satellite M300 – Cei care au  alt laptop vor trebui sa descarce de pe site-ul producatorului versiunea de BIOS specifica laptopului lor !

Rabdare si atentie !

 

Metoda de creare a stick-ului de recuperare a biosului este urmatoarea:

1. Dezarhiveaza arhiva crisdisk, cea unde se afla softul.

2. Descarca versiunea de bios specifica modelului tau, si redenumeste fisierul de bios in BIOS.WPH . In cazul meu fisierul de bios este  denumit te1m3i73.wph iar eu l-am redenumit in Bios.wph ( daca nu  merge cu BIOS.wph, incearca sa  scrii bios.wph cu litere mici). La tine  poate  diferi denumirea fisierului dar in  cele mai multe cazuri acesta  are formatul … .wph.

Dupa ce ai  redenumit fisierul in BIOS.WPH, urmeaza sa il copiezi in dosarul unde mai devreme ai dezarhivat crisdisk, acolo unde ar trebui sa  gasesti  si  fisierul WINCRIS.EXE .

3. Introdu stick-ul usb, in laptop sau calculator, formateaza-l in format FAT, iar dupa ce  formatarea s-a incheiat si deschide  acum  WINCRIS.EXE , alege „Removable ” la Disk Format, si apoi apasa pe Start, dupa cum  vezi in imaginea de mai jos:

recuperare bios pheonix, rescriere bios, upgrade bios eroareresetare bios

4. Acum este timpul  ca din laptopul tau cu biosul mort, sa  scoti bateria, si  desigur nu mai trebuie  sa  ai altceva  conectat in porturile  lui USB, carduri de memorie, etc. Deconecteaza-l de la  alimentare, deci neconectat la curent, si  in aceasta stare, vei  introduce memoria USB in laptop.

5. Acum va trebui sa pui laptopul in modul Crisis Recovery, care se face prin apasarea combinatiei de  taste Fn+F ( mai exista combinatii de taste precum Fn+Esc, Fn+F, Fn+B, Win+F, Win+B, dar la mine a mers Fn+F pentru a intra in modul Crisis Recovery, de rescriere a biosului ), care trebuiesc  apsate cand laptopul nu este coenctat la curent, iar in timp ce  tii aceste taste  apasate  vei coencta laptopul la  curent, adica vei reintroduce in laptop mufa de alimentare, si apoi vei apasa butonul de pornire.

6. Dupa ce  laptopul a pornit, mai ti apsata  combinatia de  taste  pentru inca  3-5 secunde  dupa care vei vedea dupa  ledul indicator al memoriei USB ca  laptopul citeste dupa  ea.

7. Acum  ar trebui sa  vezi ledul memoriei USB ca lumineaza semn ca laptopul citeste de pe  ea, deci se face  rescrierea BIOS-ului.  La mine  au inceput sa se auda  si  ceva sunete, de  ziceai ca e la  terapie intensiva. Dar din cate am citit  nu este obligatoriu sa se auda aceste sunete, este suficient sa  se vada  ledul  aprins si  in unele cazuri   este  pornit si coolerul laptopului la turatie maxima. Cam  acestea sunt semnele ca biosul este rescris.

8. Procedeul dureaza  aproximativ 5-10 minute, daca trec 10 minute atunci  operatia nu a  reusit. Laptopul  la  finalizarea  rescrierii biosului se va  opri singur, sau restarta. Daca totul a mers OK la  repornirea lui ar trebui sa  fie  totul ok, sa  afiseze  Logo-ul Toshiba iar  tu sa  poti accesa BIOS-ul.

De mentionat ar mai fi ca, pentru a intra in modul de resetare bios la mine a functionat combinatia de taste Fn+F dar la  tine  aceasta  combinatie poate sa  difere, de exemplu la Acer aceasta combinatie  este  Fn+Esc. Este posibil ca  ultima  versiune de  bios  de pe  site-ul producatorului laptopului tau sa nu fie buna pentru aceasta  operatie si de  aceea este bine sa  incerci  si cu   versiuni  mai vechi de  bios  ale laptopului tau, si este posibil ca  aceasta  solutie  sa nu mearga   pentru  toata lumea, dar  merita incercata, laptopul meu a  fost  salvat !  De  aceea  am nevoie  de  relatarea  ta  in privinta utilizarii acestei metode.

 

Daca mai ai intrebari despre resetare Bios, sau  sugestii, le poti posta  printr-un comentariu mai jos ! Astept opiniile si sugestiile tale !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...