Procesorul laptopului – Ce ar trebui sa stim despre el … ?

Procesorul laptopului, dar nu numai, intalnit si  sub denumirea de CPU ( Central Processing Unit ), este  creierul unui calculator, laptop. In principiu in momentul de fata cam orice gadget are asa ceva.

Procesorul este una din componentele principale ale unui laptop.  Acestea sunt facute in cea mai mare majoritate a lor de Intel sau AMD. Din ce am vazut in laptopurile ce mi-au cazut in mana, nu stiu sa mai fie si alti producatori de procesoare, cel putin nu pentru laptopuri !

Procesorul se conecteaza direct la placa de baza cu ajutorul unui slot cunoscut sub numele de  socketul procesorului, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos.

Conectarea procesorului la placa de baza a laptopului

Conectarea procesorului la placa de baza a laptopului

Procesorul pentru un laptop este foarte important, el fiind cel care proceseaza toate datele pe care le solicita utilizatorul.

Ce as alege ?

Daca ar fi sa aleg intre cele doua firme producatoare de procesoare, Intel si AMD, pentru laptopul meu  as alege Intel. Aleg Intel deoarece dupa ce am cercetat putin, diferentele intre procesoarele realizate de catre cei doi producatori, Intel si AMD am tras concluzia ca cele de la Intel sunt  mai potrivite pentru a fi utilizate in laptopul meu deoarece acestea sunt procesoare ce  se incalzesc mai putin, ruleaza la temperaturi mai scazute decat cele de la  AMD, ceea ce in cazul unui laptop eu consider ca este un aspect important datorita sistemelor de racire insuficient de bine realizate.


Dupa cum am mai spus si in alte articole laptopurile, multe din ele au probleme majore cand vine vorba de racirea cipurilor.

Probabil ca multi or sa zica lucruri bune despre AMD, este dreptul lor. Eu vorbesc din experienta personala si din informatiile gasite pe diverse site-uri de specialitate.

Probleme ce le poate avea un procesor :

Din experientele pe care le-am avut de cand lucrez cu laptopurile pot  mentiona ca:

1. Procesoarele se pot arde

Atunci cand un procesor se  arde sau nu mai functioneaza normal, laptopul nu va mai afisa imagine pe  ecran, coolerul laptopului porneste si  este turat la maxim, fara sa mai scada din turatii, si  este  necesara stingerea laptopului pentru a  opri coolerul.  Laptopul da semnale de  eroare ( ledurile de semnal ale laptopului se aprind in diverse moduri sau culori ).

2.  Procesorului  de laptop nu i se poate face overclock.

Aceste procesoare nu pot fi imbunatatite prin overclock deoarece acest lucru nu este permis din BIOS, si chiar daca putine din laptopurile din ziua de  azi  ar mai permite asa ceva, eu nu recomand deoarece in cazul unui overclock cel mai probabil sistemul de racire nu va reusi sa raceasca suficient procesorul, impreuna cu celelalte cipuri, ceea ce va duce ori la arderea procesorului, ori la dezlipirea cipurilor de pe placa de baza !

3. Procesorul este  una din cele mai rezistente si robuste componente ce le poate contine un laptop.

Procesorul este cam ultima piesa care ar putea ceda, sau defecta in marea majoritate a cazurilor de laptopuri defecte. Procesoarele laptopurilor se  strica foarte rar. Daca laptopul tau nu mai porneste sau laptopul nu mai revine la viata atunci procesorul ar fi cam ultima componenta ce ar putea creea probleme. Mai sigur ar fi sa  verfici daca nu cumva memoriile RAM sau placa de baza au  ceva  probleme.

4.  Laptopului tau i se poate face UPGRADE de procesor.

Da, cu toate ca nu multa lume stie  asta. Oricarui laptop i se cam poate face upgrade de  procesor.  Am reusit sa fac un upgrade de procesor unui laptop care avea un Intel Celeron – single core, si am reusit sa ii pun un proceor  Intel Dual-Core, si a  functonat foarte bine si inca  functioneaza si astazi.

Producatorii de laptopuri nu ofera foarte multe informatii despre aceasta posibilitate, upgrade de procesor, si de  aceea iti recomand ca in cazul in care doresti si  tu sa  imbunatatesti procesorul din laptopul tau sa mergi la un service cu el, deoarece nu este un upgrade ce il poate  face oricine, si in plus, procesoare de laptopuri nu gasesti chiar peste tot.  Pentru a face upgrade-ul in principiu trebuie sa vezi ce socket are procesorul laptopului tau si sa  cauti apoi un procesor care sa se potriveasca cu acel socket, si mai apoi sa fie acceptat si de laptopul tau !

Daca te intereseaza sa faci un upgrade de procesor, poti vedea o OFERTA buna la eMAG ! – Click !

Daca ai intrebari sau ai nevoie de ajutor, posteaza un comentariu mai jos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...