Placa video – Se poate upgrada ?

Placa video este componenta din laptop ce se  ocupa de crearea imaginii pe  ecranul laptopului.

Placile video ale laptopurilor sunt de 3 feluri, placa video integrata, care ia memoria de lucru din memoria RAM a laptopului si este integrata in placa de baza, placa video dedicata, care are memorie dedicata, strict specifica pentru nevoile placii video, care este integrata si ea in placa de baza impreuna cu memoriile dedicate placii video, si a treia categorie de placi video, sunt placile video cu memorie dedicata  dar care sunt detasabile, adica nu sunt integrate in placa de baza ci se conecteaza la placa de baza printr-un conector ( MXM slot ) specific.

Placa video integrata

In majoritatea cazurilor, placile video pentru laptopuri sunt integrate in placa de baza. Cu alte cuvinte acestea sunt parte a placii de baza. In cazul in care si tu ai placa video integrata atunci afla ca placa video nu este detasabila deci nu vei putea sa  faci un upgrade al placii video. Daca placa video cedeaza, atunci va trebui sa inlocuiesti toata placa de baza. Fapt care de multe ori este suficient de costisitor incat sa nu merite inlocuirea placii de baza, ci mai degraba achizitionarea unui laptop nou, sau repararea placii de baza  acolo unde poate fi cazul !

Placa video dedicata – integrata

Multa lume  se gandeste,  atunci cand spune ca laptopul lui are o placa video dedicata, la  faptul ca aceasta este  automat si  detasabila, separata de  placa de baza. Ei bine nu este  adevarat, atunci cand  spunem ca  o placa  video este  dedicata  ne  referim la faptul ca  aceasta are  memorie dedicataplacii video, si nu ia din memoria RAM.  Deci in concluzie o placa video dedicata, poate fi integrata in placa de baza, sau poate  exista separata de  placa de baza, interconectandu-se cu aceasta printr-un conector specific.

Placile video dedicate pot fi gasite in multe modele de laptopuri pe cand cele  dedicate si detasabile  le  vom gasi cu precadere in modelele de laptopuri dedicate jocurilor in special.

Placile video dedicate-detasabile pot fi scoase din laptop, iar laptopului care are o astfel de placa video, i se pot imbunatati performantele video, prin upgradarea laptopului cu o placa video din aceiasi serie cu ce originala, doar ca mai performanta.

In imaginea de mai jos se poate observa o placa video dintr-un laptop de jocuri. Dupa cum se vede placa video se poate separa de placa de baza.

Probleme ce le pot avea placile video

Pentru a diagnostica problemele ce le-ar putea avea placa video poti folosi urmatoarea metoda.

Sa spunem ca ecranul laptopului nu mai  afiseaza, insa laptopul porneste si parea  avea un comportament normal doar ca pe  ecran nu mai  afiseaza nimic. Sau imaginea este distorsionata sau apar diverse dungi. Tu va trebui sa  afli daca  problema  este de la placa video sau display-ul laptopului are probleme.

Cum faci  asta?

Simplu. Conectezi laptopul la un ecran extern (monitor de calculator) si observi ce  apare pe monitorul extern. Daca vezi ca si pe monitorul extern problema este aceiasi cu cea de pe display-ul laptopului, atunci  este  cel mai  probabil o problema ce tine de placa video. Daca  imaginea de  pe  ecranul extern apare normal si totul  este in regula atunci cel mai probabil problema ta  are legatura cu  display-ul laptopului sau banda dintre display si placa de baza.

Probleme tipice ale placilor video

1. Cand pornesti laptopul  imaginea pe  ecran nu este  afisata corect atat pe monitor extern cat si pe  display-ul laptopului. Poti sa observi imaginea in diferite moduri:

– dungi pe  ecran

-culorile inversate

– display-ul impartit in 4-6 parti

– lipsa imagine display laptop cu toate  ca pe  monitor  extern exista imagine

– se pot observa diverse caracter, litere, forme  anormale.

– lipsa imagine pe display cat si pe monitor extern

2. Laptopul porneste normal dar cand intra in windows atunci incep sa  apara  diverse probleme cu  imaginea de pe  display, ca cele amintite mai sus. Este posibil ca in safe-mode imaginea sa fie redata corect  dar  in sistemul normal de botare aceasta sa fi afisata  alterat.

3. Cand Windowsul se incarca imaginea de pe  display atat intern cat si  extern este afisata cu  dungi si decolorata.

Placa video a laptopului defecta

Placa video a laptopului defecta

Astfel de  probleme nu au legatura cu display-ul laptopului, invertor sau banda de la display. Acestea cunt probleme specifice placii video.

Daca laptopul tau are placa video integrata in placa de baza si ai probleme cu  aceasta  atunci va trebui sa  schimbi toata  placa de baza pentru a  rezolva problema – aceasta este solutia indicata. Daca nu doresti schimbarea placii de baza mai exsta si solutia de  a repara cipul video, dar  aceasta solutie  este mai putin rezistenta si ce e  drept mai  ieftina.

In cazul  fericit in care placa video a laptopului este detasabila recomandarea mea  este de  a o inlocui cu una  noua, deoarece  este mai accesibila decat in caul in care ar fi implicat schimbarea placii de baza, si prin schimbarea placii video, de multe ori poti opta  pentru alegerea unei placi superioare celei defecte, deci sa ii faci  laptopului tau si un upgrade.

De ce apar probleme ale placii video?

1. Supraincalzirea – datorita temperaturilor de lucru mari, cipurile incep sa  se dezlipeasca ! Laptopurile necesita o curatare a sistemului de racire, periodica !

2. Neconectarea corecta a  monitoarelor externe sau a televizoarelor in porturile specifice

Pentru cei care nu stiu, un televizor sau un monitor  extern, se conecteaza  la un laptop abia dupa ce am inchis de la buton monitorul sau  televizorul, urmand ca pornirea acestora sa se fac dupa ce am conectat mufa  video in laptop si  totul este in regula. in caz contrar se risca defectarea in multe cazuri iremediabila a laptopului.

Daca te intereseaza achiztionarea unui laptop nou, cu o placa video buna, dedicata si care s-a dovedit a fi si rezistenta de-a lungul timpului iti recomand sa vezi aceasta oferta de la eMAG !

Daca iti doresti un laptop pentru jocuri, nu iti recomand sa optezi pentru un laptop ci mai degraba  sa iti achizitionezi un calculator pentru a te juca.

Oricat ar fi de performant ar fi  un laptop, acesta nu are sistemul de racire suficient de  dezvoltat ca sa  permita racirea suficienta a cipurilor ce se incing  destul de  tare in timpul tuturor aplicatiilor grafice inclusv a jocurilor !

Daca ai  sugestii sau  intrebari, sau  doar  vrei sa adaugi ceva, o poti  face  printr-un comentariu mai jos ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...