Invertorul – De ce nu am lumina pe display ?

Invertorul laptopului exista in diverse forme si dimensiuni, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai sus.

Invertorul are functia de a  alimenta cu energie electrica lampa display-ului de laptop. Aceasta este montata in interiorul display-ului de cele mai multe ori in partea de jos a display-ului.

Invertorul transforma voltajul de putere mica oferit din placa de baza in voltaj de putere mai mare, cateva sute de volti, necesar functionari lampii display-ului.

Atunci cand invertorul functioneaza in parametri normali, lampa display-ului este alimentata bine si astfel ecranul laptopului primeste lumina iar imaginea  este afisata corect si luminos.

 

Cum se conecteaza invertorul la display ?

In imaginea de mai  jos se poate vedea un ansamblu de display care include un display, o banda de display si un invertor.

Pe o parte  invertorul se conecteaza la lampa display-ului iar pe  partea celalata acesta se conecteaza la banda display-ului.

Cum este asezat invertorul in carcasa display-ului ?

In marea majoritate a laptopurilor, invertorul este montat langa display, in cele mai multe din cazuri, pe centru in  partea de jos a carcasei display-ului, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos. Acesta se poate accesa prin inlaturarea ramei de plastic, care imbraca display-ul laptopului in partea din fata.

Pozitia invertorului in carcasa display-ului unui laptop

Pozitia invertorului in carcasa display-ului unui laptop

Probleme tipice ce pot fi cauzate de un invertor

De obicei invertorul este una din componentele care cedeaza destul de rar. Insa atunci cand o va face ar putea aparea situatii precum:

1. Atunci cand pornesti laptopul, ecranul se aprinde, pentru o perioada scurta de timp iar apoi se inchide sau isi pierde luminozitatea. Inca vei putea vdea imaginea pe display daca te chinui putin, dar ecranul nu va mai avea luminozitate, totul este foarte intunecat, aproape invizibil.  Daca vei restarta laptopul, acesta va  afisa  iar imaginea corect  pentru cateva secunde dupa care va reveni la starea problematica. Laptopul va functiona fara probleme pe  un ecran  extern (monitor).

2. Laptopul porneste dar ecranul ramane intunecat sau negru, acesta nu se lumineaza. Vei putea vedea imaginea pe  ecran, insa foarte slab si fara lumina. Laptopul va functiona perfect pe un ecran extern.

3. Ecranul laptopului merge foarte bine, functioneaza normal ore la rand uneori chiar zile doar ca din cand in cand luminozitatea de pe display dispare  si isi poate reveni doar daca laptopul este restartat.

In principiu problemele ce au legatura cu invertorul, se manifesta prin lipsa de lumina pe  ecranul laptopului.

Defectarea invertorului are simptome similare defectarii lampii displayului si de  cele mai multe ori nu poti spune care din aceste doua componente este defecta decat dupa ce le iei pe rand si le inlocuiesti.

Poti vedea cum arata lampa din interiorul display-ului in imaginea de mai jos !

Din proprie  experienta pot spune ca invertorul este cel care pica mai des decat lampa display-ului si de  aceea sugestia mea este ca prima data sa incerci schimbarea invertorului .

Daca te intereseaza un laptop bun dar nu numai, cele mai bune oferte le gasesti la eMAG – Furnizorul solutiilor complete!

 

S-a defectat sau spart ecranul laptopului tau?

Atunci ai nevoie de un Display Laptop. Poti gasi display-ul pentru laptopul tau la LaptopHelp, click AICI !


In cazul in care ai  intrebari, sau  sugestii, sau poate  te intereseaza  un invertor, poti  posta un comentariu mai jos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...