Ce ar trebui sa ii facem cadou laptopului la 1 an de viata ?

Un program de monitorizare !

Eu consider ca este foarte benefic pentru laptopul tau daca stii la ce temperaturi  lucreaza.

Recomandarea mea este sa ai instalat pe laptopul tau, un program de  monitorizare a temperaturilor la care ruleaza procesorul, cipul video, southbridge-ul, dar si tot laptopul ca un ansamblu !

Sustin importanta instalarii pe laptopul tau a unui astfel de program deoarece mai toate laptopurile pe care le-am avut de reparat au avut ca punct de plecare a problemei cu care au ajuns la mine SUPRAINCALZIREA.

Fie ca este vorba de placa video, care datorita temperaturilor mari la care a fost pusa safunctioneze timp indelungat, s-a dezlipit de pe placa de baza, sau despre hard-disk care sa defectat datorita restartarilor repetate avute de laptop datorita intrarii in protectie a procesorului, sau chiar topirii carcasei datorate unei ventilari necorespunzatoare, toate acestea sunt probleme care pot fi prevenite daca monitorizam temperatura la care ruleaza laptopul personal.

Cand vorbesc despre prevenire, ma refer la monitorizarea temperaturilor la care ruleaza laptopul. Temperaturile de pese 75-90 de grade Celsius  la care este pus laptopul sa functioneze sunt primul semn ca laptopul risca sa sufere de supraincalzire.

Temperaturile normale la care ar trebui sa stea un laptop atunci cand nu ne jucam pe el, ci doar il folosim pentru Office, Messenger sau poate si un film ceva, ar trebui sa  fie intre 40 de grade Celsius si maxim 65 de grade Celsius. De preferat ar fi ca laptopul sa ruleze constant undeva la 50 de grade Celsius.

In cazul in care laptopul tau ruleaza la  temperaturi mai mari decat cele mentionate anterior, sau  daca atunci cand  te joci trece  constant de 90-100 grade Celsius, iti recomand sa il cureti, sa ii schimbi pasta  termoconductoare, sau cel mai bine sa mergi la un service specializat in laptopuri, sa ii faca o curatare generala.

Pretul nu ar trebui sa depaseasca 100 RON. Pretul poate pentru unii pare mare, dar nu e  daca te gandesti cat economisesti daca faci  asta periodic si nu ajungi astfel in situatia de  a ajunge cu  el defect la  service, unde reparatia  este cateva sute de lei iar tu poti ramane  fara laptop cateva saptamani.

Deci  cuvantul de ordine pentru laptopuri este PREVENTIA. Mai bine previi supraincalzirea si problemele ce survin in urma acesteia decat sa  suferi de  ea si sa nu mai  ajungi sa o tratezi  pentru ca  pacientul e  deja mort ! :)

Uite ce probleme poate cauza lipsa ventilarii corespunzatoare a laptopului:

– Restartari dese ale laptopului ce pot duce la pierderea anumitor date.

– Defectarea Hard-diskului.

– Dezlipirea cipurilor de pe placa de baza-  ce pot duce la o proasta functionare a laptopului, nefunctionarea anumitor periferice, pana la nefunctionarea totala a laptpului.

–  Scaderea duratei de viata a bateriei laptopului datorita temperaturii ridicate la care este supusa sa functioneze.

– etc.

Cea mai deasa scuza pe care am auzit-o atunci cand le-am spus clientilor ca laptopul are problema X din cauza supraincalzirii a fost ca laptopul a  avut cumparat un Coolerpad , si asta ar fi trebuit sa rezolve problema racirii .

Nu este suficient sa folosesti asa ceva daca fantele din interiorul laptopului, folosite pentru ventilatie sunt deja pline de praf si scame. Intradevar existenta unui CoolerPad ajuta dar nu este suficienta, in cazul laptopurilor care au depasit deja 1-2 ani de viata.  Curatarea periodica a laptopului de praf deci asigurarea racirii interne optime impreuna cu  folosirea unui CoolerPad reprezinta solutia ideala pentru laptopul tau. Doar folosirea unui sistem de racire extern dar fara o curatare interna nu reprezinta o solutie pentru  a scapa de supraincalzire.

Ce doresc eu sa iti recomand sa folosesti de  acum incolo este un program de monitorizare a temperaturii laptopului tau !

Acesta se numeste HWMonitor !

HWMonitor este un program special facut pentru monitorizarea temperaturii la  care ruleaza sistemul tau. Eu il folosesc cu succes si ma  ajuta sa stabilesc cand  are nevoie laptopul meu de o curatare, de schimbarea pastelor termoconductoare, etc. Din punctul meu de vedere este foarte importanta folosirea unui astfel de program.

HWMonitor iti va spune cand laptopul tau  atinge  temperaturi periculoase, 80-100 grade Celsius.

Temperaturile recomandate la care  este recomandat  ca laptopul tau sa  se situeze deci sa  functioneze sunt intre 40-65 grade celsius, cu o marja de +- 5 grade Celsius.

Daca laptopul  tau  depaseste  aceste temperaturi in mod  constant  iar  in jocuri urca  si la  temperaturi de  peste 100 grade Celsius, atunci este  FOARTE necesar sa il cureti, deoarece sufera de supraincalzire. Daca vei continua sa il fortezi sa ruleze la  aceste  temperaturi, pot  aparea probleme  grave, precum dezlipirea cipurilor, topirea carcasei, probleme video, de southbridge, dar si altele. este  foarte important  sa mergi cu laptopul  la service  pentru o curatare cand observi ca temperaturile optime 40-65  grade Celsius, sunt depasite in mod constant !

Concluzie !

La maxim 1 AN de viata laptopul tau  ar trebui sa aibe instalat un program care sa ii monitorizeze temperatura ! Fara el risti ca in cel mult alt an de viata  al laptopului sa il faci scrum !

Poti descarca de aici  >> HWMonitor !

Daca te intereseaza sa achizitionezi ceva electronic, electrocasnic, gadget, telefon, etc, uita-te si pe oferta eMag ! Ei ma ajuta sa sustin acest blog prin vanzarile generate de tine prin bannerul de mai jos!

Multumesc

Daca ai ceva de  adaugat sau o intrebare de pus, o poti face printr-un comentariu mai jos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...