Vrei sa testezi memoria RAM? E simplu, uite cum …

In acest articol iti voi explica cum poti face si apoi folosi un CD care te va ajuta sa diagnostichezi/testezi memoria RAM a laptopului sau calculatorului tau.

De ce ar trebui sa faci un astfel de test pentru memoria ta RAM?

Sa spunem ca ai una din urmatoarele situatii:

1. Laptopul porneste dar dupa un restart nu mai vrea sa porneasca. Uneori merge bine dar cateodata nu mai vrea sa porneasca deloc.
2. Laptopul porneste normal, dupa care afiseaza un ecran albastru (blue screen error BSOD) cu scris alb si apoi se restarteaza.
3. Laptopul ingheata. NU mai vrea sa boteze in Windows, nu mai vrea sa porneasca.

Toate aceste proleme pot fi legate de defectarea memoriei RAM. Aceasta se poate testa daca mai este functionala sau are erori foarte usor cu ajutorul unui program gratuit de diagnosticare numit Memtest86+.

Eu am avut nevoie de acest program pentru cateva din laptopurile pe care le-am reparat deoarece unele din ele aveau simptome cam ciudate si nu stiam care e problema pana am facut o testare cu Memtest86+ care a descoperit ca unele placute de RAM nu mai functionau optim, aveau erori.

Acum, sa iti arat si tie cam ce ai de facut pentru a putea avea si folosi si tu acest program grozav de bun si folositor.

Acest utilitar il poti gasi si pe CD-ul de utilitare Hiren’s BootCD, dar e o versiune mai veche a programului. In cazul in care te intereseaza aceasta solutie, poti gasi o copie a CD-ului, precum si mai multe nformatii, citind acest articol: Hiren’s BootCD – sau ce utilitare sa folosesc pentru a repara calculatorul !

Deci uite ce ai de facut:

Pasul 1.

Mergi pe site-ul Memtest86+ si descarca ultima versiune a utilitarului.  Site-ul il puteti accesa dand clik pe acest link: www.memtest.org . Pentru a gasi link-urile de descarcare, e nevoie sa mergi mai in josul paginii. Pentru ca  foarte probabil vrei sa rulezi acest program de pe un CD  trebuie sa cauti o imagine ISO a programului. Descarca imaginea ISO si dezarhiveaz-o undeva pe desktop sau in oricare alta locatie pe care o doresti tu.

Link-urile de descarcare pentru Memtest86+

Link-urile de descarcare pentru Memtest86+

Pasul 2.

Acum e nevoie sa inscriptionezi un CD cu imaginea ISO a programului descarcata mai devreme.  Aceasta operatiune o poti face cu orice program de scriere a CD/DVD-urilor. In cazul in care nu ai un astfel de program instalat, poti folosi CDBurnerXP – care este un program gratuit care te ajuta sa scrii CD/DVD-uri. Poti descarca acest program de AICI. Descarca-l si instaleaza-l pe calculatorul tau.

Dupa ce CDBurnerXP a fost instalat in calculatorul tau, mergi la File si selecteaza Burn disc from ISO file…

Click pe Select ISO image to burn iar apoi mergi catre locatia unde ai dezarhivat imaginea ISO a Memtest86+.  Dupa ce ai facut asta da click pe  Burn disc si asteapta pana cand CD-ul este scris complet.

Pasul 3.

Acum dupa ce  CD-ul cu Memtest86+ a fost creat poti face testul pentru memoria ta RAM.

Pentru a rula acest test,  va trebui sa setezi calculatorul sa boteze de pe CD. Pentru a face asta trebie sa intri in BIOS -ul calculatorului tau si sa accesezi meniul de botare si apoi sa alegi ca First Boot device – CD/DVD ROM. Apoi apesi F10 pentru a salva noile setari iar dupa ce calculatorul se restarteaza acesta va bota de pe CD.

Testul pentru memoria RAM va porni automat. Tot ce trebuie sa faci este sa astepti pana cand memoria ta RAM va trece testul cel putin o data. Iti recomand sa lasi testul sa ruleze pana cand memoria este testata de cel putin 3 ori.

Daca memoria va trece testele, vei vedea Pass complete, si de asemenea nu vor fi mesaje de eroare. Deci memoria ta este cat se poate de functionala.

Daca memoria va pica testele, vei vedea multe linii rosii care iti vor descrie erri.  Daca vezi erori se pare ca va trebui sa inlocuiesti memoria RAM.

In cazul in care te intereseaza sa achizitionezi o memorie ram fii atent la ce tip este cea care se potriveste pentru laptopul sau calculatorul tau. DDR, DDR2, DDR3. Iar apoi vezi la ce frecventa lucreaza si suporta placa ta de baza pentru memoria RAM.

Daca vrei sa iti faci un upgrade sau vrei sa mai adaugi memorie RAM laptopului sau calculatorului tau iti recomand sa vezi ce memorii poti gasi la eMAG!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...