Stickul USB nu imi mai merge – ce pot sa fac?

Ai un stick USB care nu mai vrea sa fie recunoscut de windows indiferend in ce port USB l-ai baga, sau care este recunoscut de windows dar  nu il mai  poti accesa din diverse motive? Atunci afla ca despre asta  vom discuta aici. Voi incerca sa te ajut sa iti  readuci memoria Flash sau stickul USB la viata.

De aceasta problema m-am lovit si eu, imi aparuse o eroare atunci cand conectam stickul la  USB, „USB Device not recognized”,  asa ca am incercat  sa ii gasesc o rezolvare, pentru ca de multe ori stikul nu are o problema fizica, de exemplu un contact rupt , ci are o problema ce tine de partea logica, de firmware sau de softul lui de operare, sau calculatorul tau „are o problema” cu stikul tau, si nu il mai vrea. :)   Dar cum pentru orice problema exista o solutie, sa incepem.

O problema cu stickurile USB este ca uneori calculatoarele noastre nu mai vor sa le recunoasca, si iti spun „USB Device not recognized”.  Acest fapt se aplica pe unele calculatoare, nu e un caz general, dar se poate intampal oricui. Adica pe calculatorul meu nu vrea sa recunoasca stickul USB indiferend de ce port USB folosesc, dar daca merg la vecinu si introduc stickul, acesta merge foarte bine, deci problema nu e de la stick ci de la calculator.

Pentru a rezolva  aceasta  situatie trebuie sa:

Click dreapta pe My Computer si alege din lista Manage

Dai click pe Disk Management, unde ar trebui sa iti vezi  stickul USB.

Click dreapta pe icon-ul stickului tau si selectezi „Change drive letter and paths”.

Click pe Change dupa care ii atribui o noua litera stickului tau, de exemplu z sau t  ca in imaginea alaturata.

Dupa ce ai selectat litera pentru stickul tau, un mesaj de atentionare va aparea ce iti va spune: “Changing The Drive Letter of a Volume Might Cause Programs No Longer To run.”

Apesi Yes, pentru ca tu vrei sa iti recuperezi datele de pe  stick, deci nici un program nu foloseste acele date.

Dupa care vei ramane cu fereastra Computer Management Window.

Fereastra Disk Management

Fereastra Disk Management. Click pentru a mari.

Acum stickul tau ar trebui sa functioneze.

Daca stickul nu apare in device manager exista doua cazuri:
-pentru Windows Xp [Click dreapta pe My Computer]-[Proprietati]-[Hardware]-[Device Manager]
-pentru Windows 7 [Click dreapta pe My Computer]-[Proprietati]-[in lista din stanga ferestrei sus apare Device Manager]).

1- Unul din cei 4 pini sau conectori ai mufei de metal USB nu face bine conexiunea.
In acest caz trebuie sa dai jos carcasa stickului, dar cu atentie si fara sa fortezi. Dupa ce ai dat carcasa jos introdu usor stickul in portul USB al calculatorului si apoi apasa usor pe conectorii mufei USB, ai grija ca prin apasare sa nu rupi ceva pe acolo.  Daca vezi ceva activitate in Device Manager sau o lumina ce se aprinde pe stick, ai gasit  care  era problema, un pin nu era coectat bine. Acum roaga pe cineva sa iti tina stickul  iar tu recupereaza-ti datele de pe el.

2-Ai un stick USB ce are o componenta arsa, deci poti sa il arunci, sau daca ai date foarte importante, ai putea cauta o firma ce se ocupa de recuperarea de date, ei au o solutie si pentru tine.

O alta problema ce ti se poate intampla cu stickul USB este ca sistemul de operare sa ti-l detecteze  ca avand spatiu de stocare – 0 Mb, iar daca vrei sa il formatezi nu va merge.

Pentru aceasta situatie solutia este :

  1. Downloadeaza si instaleaza acest program,  HP Drive Key Boot Utility (il poti descarca dand click pe el)
  2. Deschide programul dupa ce l-ai downloadat complet si selecteaza memoria ta usb ce iti face probleme.
  3. Selecteaza ce fel de formatare vrei sa aibe stickul tau  (FAT, FAT32, NTFS)
  4. Alege Quick Format
  5. Click Start

Oficial acest soft (HP Drive Key Boot Utility) este destinat pentru stickurile de la HP, dar neoficial  el merge pentru  formatat pentru aproape toate dispozitivele de tip flash USB, chiar si memoriile camerelor digitale de fotografiat.

O alta metoda pentru formatarea unui stick USB este aceasta, are cam aceiasi functie ca cea prezentat mai sus doar ca  aceasta este mai explicita, si se face in CMD astfel:

Daca laptopul tau nu recunoaste nici o memorie USB, uite ce ai de facut….

Daca laptopul tau nu detecteaza nici o memorie USB atunci probabil sunt de vina niste setari din registri. Este nevoie sa stergi  din valorile registrilor, mai precis UpperFilters si LowerFilters.

Uite ce e nevoie sa faci pentru a remedia problema:

1. Deschide Start > Run  si apoi scrie in linia de comanda regedit , dupa care apesi OK.

2. Localizeaza  inregistrarea din registri numita UpperFilters. Se gaseste urmarind urmatoarea adresa:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

3. Selecteaza inregistrarea dupa care dai  click dreapta pe ea iar din meniul aparut selectam Delete, si apoi OK.

4. Acelasi procedeu se va face si pentru inregistrarea  LowerFilters.

5. Dupa ce ai sters cele doua inregistrari iesi din editorul de registri si apoi restarteaza sistemul.


Formatarea stick-ului prin CMD

1. Introdu stick-ul într-un port USB

2. Deschide o fereastră de Command Prompt cu drepturi de administrator – Start > All Programs > Accessories > click dreapta pe Command Prompt > “Run as administrator”(pentru Windows 7)
Start >Run> Scrii cmd in linia de comanda si apoi apesi OK (pentru Windows XP)

3. Acum trebuie aflat numărul drive-ului alocat stick-ului (a nu se confunda cu litera). Pentru asta vei da următoarele comenzi (urmate de câte un Enter):

diskpart
list disk

Vor fi listate toate unităţile de stocare disponibile. Dacă ai un singur harddisk şi un singur stick USB conectat, fereastra ta de Command Prompt va arăta precum cea din imaginea de mai jos: DISK 0 este harddisk-ul, iar DISK 1 este stick-ul USB. Aşadar, de reţinut DISK 1.

Afisarea dispozitivelor de stocare conectate

Afisarea dispozitivelor de stocare conectate. Click pentru a mari.

Cam asa ar trebui sa  arate  fereastra ta  de cmd dupa ce ai dat cele doua comenzi.

4. Formatarea propriu-zisă a stick-ului se face dând următoarele comenzi în aceeaşi fereastră de Command Prompt (urmate fiecare de câte un Enter, evident):

select disk 1
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=NTFS
assign
exit

Aceste comenzi sunt pentru cazul în care stick-ul USB este DISK 1. Dacă în cazul tău stick-ul are alt număr, trebuie să înlocuieşti 1 cu numărul corespunzător. Atenţie mare la acest pas! Dacă în loc de numărul stick-ului vei trece numărul harddisk-ului, te vei alege cu un harddisk (sau o partiţie de sistem) formatat/ă.

Formatarea va dura câteva minute. După terminarea operaţiunii poţi închide fereastra de Command Prompt.

Acum stickul tau ar trebui sa fi revenit la capacitatea lui originala si ar trebui sa functioneze.

Daca dupa ce ai incercat  toate aceste procedee si nimic nu a functionat, probabil ca stickul tau este ars, sau are o problema de natura fizica, si ar trebui  inlocuit. Daca totusi ai date foarte importante pe el ai putea incerca sa contactezi o firma ce se ocupa de recuperarea datelor de pe astfel de suporturi.

Si nu in ultimul rand, ca metoda de prevenire a problemelor ce pot aparea cu stickul tau USB, NU il mai scoate din calclator fara sa ii dai remove, sau eject.( Click dreapta pe stick si alegi Eject. Acum il poti scoate in siguranta.)

Update:

1. Jonny a mai gasit o metoda de  a solutiona problemele ce  pot aparea la memoriile USB. Pentru mai multe informatii accesati pagina sugerata de  el: Solutia Microsoft prezentata de Jony

2.Am mai descoperit un program care te poate ajuta in cazul in care ai probleme cu stickul tau!

Acest program il poti lua de aici.

Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii despre acest program iti recomand sa accesezi site-ul unde am gasit si o scurta descriere a acestui utilitar. pentru a accesa site-ul da un click AICI!

 

UPDATE IMPORTANT – Salvare Stick USB:

Am mai descoperit o situatie de  rezolvare a unor  stick-uri  defecte, ce pot  da urmatoarele  erori:

– Stick-ul e  recunoscut dar  are  capacitatea zero.

– Sickul  cere  sa  fie  formatat  dar apoi apare  o eroare precum ca nu  se poate  formata.

– In  principiu  stick-ul e  recunoscut e vizibil in My  Computer, dar nu mai  poate fi  accesat !

Problema:

Se pare ca partitia memoriei USB din diverse motive s-a  transformat din Fat, Fat32 sau  NTFS in  RAW. Iar Windows 7 nu poate  accesa o partitie RAW si nici nu o poate  formata.

Daca te regasesti in una din  cazurile de mai sus poti verifica daca memoria  ta  USB este  acum de  tip RAW sau nu in Disk Management ! Calea  este:

Click dreapta pe My Computer > Manage > Disk Management

Iar  acolo vezi  care  e  stick-ul tau  si  verifici  daca  memoria ta USB are formatul  RAW sau  NTFS, FAT 32, etc.

In cazul in care memoria  este formatata RAW, ai gasit defectul, din cauza caruia nu poti  accesa memoria ta !

Solutia pentru stick-ul tau USB formatat RAW:

Am cautat ceva timp si eu aceasta  solutie, si am  reusit in final sa o gasesc.

Am incercat  din  Windows 7 sau  Vista sa  formatez  memoria din  RAW in  NTFS sau  FAT, si nu am  reusit.  Am  cautat programe  care sa ma  ajute  sa  fac  aceasta  schimbare, si  tot nu am  reusit, deci  am  concluzionat ca in  Windows 7 sau VISTA nu  se poate  rezolva  aceasta  problema.

repar stick usb - memorie usb defecta

SOLUTIA este  oferita de  Windows XP, sau  orice  versiune mai  veche  de  Windows de  dinainte de  XP, cum ar fi  Windows 2000, Windows 98,  Windows 95.

Am gasit un  calculator  cu  Windows XP cu  ajutorul caruia  am  reusit  sa  formatez  stick-ul meu din format RAW in format FAT32,  actiune care mi-a  salvat memoria  USB.

Formatarea se face  astfel:

My Computer> Click Dreapta  pe memoria  USB > Alegi  Format> Apoi Click  START.

Cam  asta este  tot.

Din cate m-am documentat daca ai  date importante pe stick si vrei sa le  recuperezi dar nu mai poti  pentru ca  partitia  ta  este de  tip  RAW,  atunci  poti sa le  salvezi usor.

Ai  aici  o resursa unde poti  primi  informatiile  salvatoare in  acest scop (in engleza).

Exista  limitarea ca in versiunea  gratuita poti  salva  documente  de pana la 1 GB.  Ceea ce  cred ca  e ok, avand in vedere ca de multe ori  avem  nevoie de niste  fisiere text foarte importante !

Salvare date de pe partitii RAW – Afla mai mult !

 

In cazul in care ai nevoie de un stick de memorie, il poti gasi aici!!


Sper ca iti vor folosi aceste informatii. Daca ai nevoie de ajutor spune-mi!

Cititi  toate  comentariile si  articolul in intregime, cred ca au fost  acoperite  toate  problemele, ce  pot avea solutii.

Pentru intrebarile ce  se  repeta nu se va mai oferi un raspuns !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...