CD/DVD-urile nu mai sunt scrise sau citite bine de catre unitatea optica? Poate e timpul sa o cureti!

.Am laptopul cam de 2 ani si in toata aceasta perioada a functionat bine pentru cat e el de performant.

Are o unitatate optica de DVD-Writer, ceea ce se inseamna ca mi scrie/citeste si CD-uri si DVD-uri.

Toate astea pana la un moment dat, cand am observat ca imi scria dvd-urile cu erori de citire, pentru a citi un dvd, ii lua un secol, dadea erori la scrierea cd-urilor, cu toate ca am instalat windowsul, am schimbat programele de scriere, am scazut viteza de scriere, nimic nu a ajutat.

Te gandesti probabil ca l-am aruncat si am cumparat o unitate optica noua. Uite ca nu am facut asta, ci am incercat sa gasesc o solutie, poate au patit si altii asa ceva, si ce crezi, am rezolvat problema.

DVD-writerul meu avea nevoie de o curatare, ceea ce am si facut.

Desfacerea unei unitati optice se impune a fi facuta in momentul in care in  aceasta a ajuns foarte mult praf, si pot aparea probleme in citirea informatiilor de pe CD-uri sau DVD-uri.

Inainte de a descrie cam in ce consta operatia de curatare, da-mi voie sa iti spun de ce anume ai nevoie, si ce nu iti sugerez sa folosesti.

Nu iti recomand sa folosesti acele CD-uri de curatare din comert deoarece daca iei unele de proasta calitate risti sa strici mai tare decat sa repari, adica risti sa zgarii lentila de scriere sau citire, chiar sa o descentrezi. Daca lentila este descentrata chiar si cu un micron se spune ca nu mai ai ce face, trebuie sa cumperi alta, asa ca atentie mare la ce urmeaza.

Vei avea nevoie de:

-O surubelnita stea (in cazul in care te decizi sa desfaci unitatea optica complet)

– Cateva betisoare de urechi (dinacelea cu vata in capete).

– Alcool izopropilic ( E alcool 99% pur, si este indicat in curatarea si degresarea componentelor electronice, nu ataca plasticul si se evapora foarte repde, nelasand urme. Il poti gasi la magazinele de electronice)

– Atentie si rabdare. Multa atentie !!!

Uite de unde mi-am luat eu alcool izopropilic. Magazinul e online, il gasiti la www.e-tc.ro si au preturi foarte bune, iar in cazul produselor de curatire a calculatoarelor eu nu am gasit pret mai bun, ca aici.

In cazul in care ai nevoie poti comanda si tu, si te rog sa introduci codul de mai jos in formularul de comanda pentru a beneficia de o reducere. De aici poti lua un sprai cu alcool izopropilic pentru tine!

Cod:

Ia reducere de 1% la E-TC

Cam asta e tot ce ai nevoie pentru a curate o unitate optica.

Pentru ca eu  atunci cand am facut curatarea m-am folosit de acest material, ti-l recomand si tie, este usor de inteles, sugestiv si baietii iti prezinta mai pe larg situatia.

Desfacerea si curatarea unei unitati optice

Desfacerea si curatarea unei unitati optice, CD/DVD. Click pentru a vedea filmul.

In filmuletul pe care l-ai urmarit se vorbea despre desfacerea unei  unitati optice de calculator. Pentru un laptop este ceva mai simplu. Dupa cum ai observat ei au desfacut unitatea pentru a ajunge la lentila, pentru a o curata. La laptop lentila iese in in afara, o data cu sertarul unde se pune CD/DVD-ul. De aceea nu este nevoie sa mai scoateti unitatea din laptop.

Cum am curatat eu unitatea optica a laptopului meu?

1. Am inchis laptopul dupa  care am scos bateria.

2. Apoi se scoate sertarul unde se  pune CD/DVD-ul pentru a putea avea acces la lentila.

Daca nu stii cum se poate deschide sertarul unde se baga CD/DVD-ul uite ai aici un articol despre cum poti face asta. Click  CD/DVD-ROM-ul nu imi scoate CD/DVD-ul din laptop! Cum il scot? .

3. Apoi cu unul din capetele betisorului (de urechi)  inmuiat in alcool izopropilic am sters lentila. (stergerea se face cu miscari circulare, pe lentila dar FARA SA APESI,sunt suficiente cam 10 astfel de miscari ) dupa care cu capatul uscat al betisorului am sters lentila. Ai grija sa nu raman scame pe ea, uitate foarte atent. Daca nu ai alcool izopropilic, nu e nimic, poti sa faci operatia de stergere si cu betisorul uscat, e aceiasi metoda de stergere. NU folosi alte lichide pentru stergere, precum apa, acetona, spirt, etc, pentru ca  acestea lasa urme pe lentila si chiar ataca lentila deteriorand-o, si astfel o distrugi.

4. Dupa ce am sters lentila cu un capat al betisorului, inmuiat in alcool izopropilic, sau merge si apa distilata se sterg rosturile sertarului de praf, insa ai mare grija sa nu apesi, de preferat e sa nu umbli deloc la suportul in care sta lentila. Acea zona este foarte sensibila.

5. Dupa ce ai curatat unitatea de praf, inchide sertarul, si porneste laptopul. Acum poti vezi daca ai reusit sa remediezi problema. Pune un DVD sa citeasca, crie ceva pe un CD, etc.

Lentila de citire sau scriere a unei unitati optice

Lentila de citire sau scriere a unei unitati optice

Pentru cei care folosesc laptopul intr-un mediu cu mult praf  le sugerez sa demonteze unitatea optica de pe laptop si sa o curete si in interior, pentru ca vei vedea se ascunde praf si acolo.

Procedeul de desfacere si curatare este prezentat in filmul postat mai sus precum si in cele descrise de mine.

Pentru a scoate unitatea optica din laptop, trebuie sa desurubezi un surub si apoi usor dupa ce in prealabil ai scos sertarul CD/DVD-romului, sa tragi de el, pana cand unitatea va iesi din laptop.

Aici ai o imagine pentru a vedea cam care e surubul ce trebuie sa il desfaci pentru a da unitatea optica jos si ce trebuie sa faci apoi. Imaginea este sugestiva. Pozitia acestuia difera de le un model de laptop la altul.

.

Modul de scoatere a  CD/DVD-ului din laptop

Modul de scoatere a CD/DVD-ului din laptop

Dupa ce ai scos unitatea optica iti sugerez sa urmaresti filmul pe care ti l-am recomandat mai sus. Operatia este asemanatoare.

Ai grija sa nu fortezi, daca fortezi inseamna ca nu ai desfacut un surub ceva, sau nu ai desprins vreo clema, si fii atent sa nu rupi clemele. Un laptop e plin de ele. Nu forta.

Acum ca ai desfacut unitatea pune suruburile in ordine si in functie de locul de unde le-ai scos pentru a-ti fi mai usor la reasamblare Nu le pune niciodata toate gramada, pentru ca grosimea si marimea lor poate diferi si mai tarziu iti vor da batai de cap.

Daca ai nevoie de un CD/DVD-ROM/RW nou, incearca AICI, pentru ca sunt cele mai bune produse si preturi!

Acestea fiind spuse, iti urez spor la treaba, si astept impresiile tale.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...