Laptopul/Calculatorul se restarteaza singur! Care poate fi motivul?

Procesor ars

Procesor ars

Ce cald este, aproape ca ma topesc!

Asta spune procesorul tau inainte de a faciliata restartarea sistemului!

Unul din motivele pentru care se poate restarta un calculator este faptul ca se supraincalzeste. Programe ca RealPlayer, Bsplayer, MediaPlayer, jocuri, etc necesita o putere mare de procesare pentru a decoda fisierele de muzica sau film, ceea ce face ca procesorul sau hard-diskul tau sa se supraincalzeasca.

Daca procesorul tau functioneaza la o temperatura de peste 60 grade C, risti sa il arzi. Unele sisteme se inchid automat cand temperatura atinge un nivel ce este periculos pentru proceor, si de aceea calculatorul se restarteaza.

SpeedFan

SpeedFan

Solutia acestei probleme este curatarea sistemului de racire a calculatorului, care este destul de usoara. Trebuie sa deschizi unitatea si sa cureti palele coolerului si radiatorul ce se afla pe procesor. Trebuie sa actionezi cu grija si atentie petntru a nu rupe ceva. Pentru aceasta activitate recomand folosirea unor betisoare de urechi (acelea cu vata in capete), si a unei periute de dinti mai  veche precum si folosirea unui spray cu aer comprimat (merge si cu aspiratorul dar trbuie umblat cu grija, si setat la o treapta de aspiratie inferioara), dar NU FOLOSI APA sau alte lichide, pentru a curata.

Pentru a  ajunge la procesor si la sistemul lui de racire dati capacul carcasei jos iar in fata ta undeva pe mijlocul carcasei vei vedea sistemul de racire, sub care se afla procesorul.

Coler procesor calculator

Coler procesor calculator

Coolerul se poate da jos usor, e prins in cateva suruburi de radiator si e conectat la placa de baza printr-o mufa. Radiatorul (chestia aia mare de sub cooler) nu recomand sa il dati jos, pentru ca trebuie putina indemanare si in plus nu e  foarte necesar, curatarea se poate face si cu el inca pe procesor (umblati cu grija, componentele calculatorului sunt foarte sensibile). Inainte de a deschide  calculatorul sau laptopul, descarcati energia statica din voi. Cea mai simpla metoda e sa pui mainile pe ceva metalic ce are impamantare, spre exemplu un calorifer.

La laptop e cam aceiasi procedura doar ca pentru a ajunge la sistemul de racire a procesorului este putin mai greu, trebuie uneori sa demontezi laptopul in totalitate. Dar totusi am sa iti dau o metoda pe care eu o folosesc si care in momentul in care am desfacut laptopul dupa un timp am vzut ca  a ajutat, adica sistemul de racire nu era blocat de  praf si scame. Metoda pe care am folosito e cam asa: se ia laptopul si se cauta zona pe unde elimina sistemul de racire aerul cald. Se opreste laptopul, se ia aspiratorul si se duce furtunul acestuia in acea zona de aerisire a laptopului si se aspira cu miscari de la stanga la dreapta timp de cateva minute.

La laptopuri curatarea e de preferat sa se faca cel putin o data pe saptamana, pentru a nu  permite acumularea de praf  si scame.

La calculatoare curatarea se recomanda a se face o data la cateva saptamani.

De ce sa faci aceasta operatiune?

Pentru ca atunci cand sistemele de racire colecteaza praf si scame nu mai permit circularea aerului si asta impiedica racirea corecta a procesorului.

Imediat dupa ce faci aceasta operatiune vei vedea o scadere brusca a temperaturii procesorului, ceea ce il va face sa nu iti mai restarteze sistemul.

Downloadeaza programul grauit Speedfan. Acesta iti va indica temperatura la care functioneaza procesorul tau si hard-diskul. (il gasesti in sectiunea Downloads)

Memoria nu imi merge, a picat…

Daca tu consideri ca spraincalzirea nu este problema, cel mai probabil memoria RAM este de vina. In incercarea de a accesa o parte stricata a memoriei RAM poate cauza inghetarea imaginii calculatorului si apoi restartarea lui. Cea mai buna metoda de a verifica daca aceasta este problema, este sa scoti(sau sa inlocuiesti) una dintre placile tale RAM si sa vezi daca problema s-a rezolvat. Foloseste calculatorul pentru o vreme acum si daca nu mai apare problema restartarii atunci ai gasit solutia. Daca problema  persista repeta aceasta metoda pentru fiecare placa de RAM pe care o ai in calculator, pana o gasesti pe cea care are probleme.

Daca apare o eroare a sistemului de operare, calculatorul se restarteaza

Exista o setare in Windows XP care ii va spune calculatorului tau sa se restarteze cand apare o eroare a systemului. Daca opresti acea optiune ai putea rezlva problema restartarii automate a sitemului.

1. Click Start, si apoi deschide Control Panel

2. Click Performance and Maintenance

3. Click System

4. Click pe tabul Advanced

5. Click Settings in sectiunea Startup and Recovery

6. Debifeaza Automatically Restart in sectiunea System failure.

Debifeaza optiunea Automaticaly restart

Debifeaza optiunea Automatically restart

Trebuie sa retii totusi ca aceasta optiune impiedica calculatorul de la ase mai restarta automat, dar totodata daca debifezi optiunea Automatically Restart poate masca adevarata problema.

Ca o alternative la aceasta problema, ar fi sa te gandesti ce ai modificat recent la sistemul tau. Daca ai instalat o noua componenta Hardware sau Software, scoate-o sau dezinstaleaz-o si vezi daca restartearea automata mai apare. De obicei downloadare  si instalarea ultimului driver de pe site-ul producatorului poate rezolva incompatibilitatile hardware, ce pot cauza restartarea.

Calculatorul se restarteaza dupa ce downloadez ceva.

Calculatorul tau se poate restarta dupa ce ai terminat de downloadat ceva. Daca folosesti un program gen uTorrent sau orice fel de manager de download,chiar si un browser web care are implementat un astfel de sistem, gen Firefox atunci aceasta ar fi prolema. Verifica setarile managerului de download si debifeaza optiunea care face restartaea calculatorului o data ce programul a terminat de downloadat. Daca totusi problema persista, dezinstaleaza programul si vezi ce se intampla apoi.

Acestea ar fi principalele ce duc la restararea calculatorului. Daca dupa ce ai incercat toate solutiile si prolema persista, scrie-mi si vom gasi rezolvarea impreuna.

Daca ai nevoie de un cooler nou, il vei gasi AICI! Click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...