Ecranul laptopului nu iti mai functioneaza? atunci poti sa …

Atunci poti sa afli cum poti diagnostica si apoi rezolva problemele pe care le poate avea ecranul laptopului tau.

Cele mai des intalnite situatii in care un ecran de laptop nu mai functioneaza bine sau nu mai afiseaza corect imaginea sunt:

ecranul LCD al laptopului afiseaza o imagine stearsa, abia vizibila

ecranul este de culoare alba si nimic altceva nu mai apare

imaginea afisata pe ecran este deformata

imaginea de pe ecran  tremura, cu toate ca informatiile sunt afisate corect

Daca ecranul tau e in una din situatiile de mai sus citeste in continuare pentru ca vei afla  cum il poti repara tu singur fara sa mai fie nevoie sa mergi la service. Imi poti multumi mai apoi … :)

Ecranul LCD al laptopului afiseaza o imagine stearsa, abia vizibila.

De multe ori daca lumina este puternica in camera unde ai laptopul nu vei observa nimic pe ecran,  ai zice ca ecranul nu mai functioneaza, si de aceea trebuie sa te uiti atent la ecran pentru a observa daca exista o imagine foarte slaba pe ecran.

Laptop ce are probleme cu lampa de iluminare a ecranului

Laptop ce are probleme cu lampa de iluminare a ecranului

In cazul in care se vede o imagine abia vizibila pe ecran  e posibil ca butonul  care inchide imaginea de pe  ecran sa fi ramas blocat pe pozitia „inchis”. Acest buton de cele mai multe ori esteun mic ac de plastic situata chiar sub ecran, undeva in zona balamalelor. Acest comutator  stinge lumina de fundal atunci când închideţi ecranul LCD pentru a economisi energia electrica a bateriei de laptop. Dupa ce l-ati descoperit apasati de cateva ori pe el pentru a porni iar lumna de fundal. Daca dupa ce ati apasat de cateva ori pe acel comutator si luminozitatea ecranului a revenit, atunci esti un mester in reparat ecrane de laptop, pentru ca ai rezolvat problema. Bravo !!!

Este posibil totusi ca si dupa ce ai ai facut ce am descris mai sus luminozitatea ecranului sa dispara  si sa afiseze iar acea imagine stearsa abia vizibila. In acest caz de vina este invertorul ecranului LCD, sau mufele care sunt conectate la acesta. Acum va fi nevoie sa dai jos carcasa ecranului care este de cele mai multe ori o operatie destul de simpla si sa reasezi cablurile ce sunt conectate la invertor. Invertorul este acea placuta mica cu circite pe ea din partea de jos a ecranului in care sunt conectate 2 mufe, cea din dreapta este cea care alimenteaza lampa ecrnului, cea care da luminozitate ecranului iar cea din stanga este cea care aduce imaginea pe ecran. Asa ca pentru a fi sigur ca sunt asezate bine, deconecteaza-le si conecteazale iar.

Sper ca nu mai trebuie sa spun ca trebuie sa inchizi laptopul, sa il scoti din priza si sa ii scoti bateria inainte de a lucra la invertorul ecranului. Daca nici aceasta  metoda nu rezolva problema atunci e de vina invertorul si va trebui schimbat. Invertoare gasesti imediat, daca ai sa cauti pe google.

Ecranul este de culoare alba si nimic altceva nu mai apare

In cazul in care ecranului tau ii place sa afiseze doar o imagine alba, atunci afla ca probabil s-a imbolnavit, are o conexiune proasta intre ecran si placa de baza. Prima data iti recomad sa ii reasezi mufa cablului video ce se gaseste pe spatele ecranului. Vezi ca  de obicei e acoperita de un scoci si e nevoie sa il dai pe ala jos iar  apoi sa deconectezi si sa coectezi iar mufa, dupa care e nevoie sa  lipesti scociul la loc, neaparat pentru ca el este cel care face ca mufa sa stea fixata acolo.  Apoi iti recomand sa reasezi cablurile ce vin conectate la invertor, cu precadere pe cel din stanga invertorului.

Ecran ce are probleme la conectori

Ecran ce are probleme la conectori

Daca dupa ce ai reasezat cablurile problema persista atunci e nevoie sa reasezi conectorul ecranului de pe placa de baza. Daca nu stii cum sa ajngi la el, lasa-mi un comentariu si te voi indruma eu. De asemenea in cazul in care nu exista nici o imagine pe ecran iti sugerez sa reasezi toate cablurile ce sunt conectate la ecran, pe placa de baza este unul,  si la ecran de obicei sunt 3, doua la invertor si unul in spatele ecranului.

Imaginea afisata pe ecran este deformata

In cazul in care ai aceasta problema incearca sa conectezi ecranul LCD la un monitor extern. Orice laptop are o mufa VGA prin care se pot conecta videoproiectoare, sau ecrane externe.

.

Ecran cu imaginea deformata

Daca imaginea de pe ecranul extern este buna atunci probabil ca ai o problema cu ecranul LCD al laptopului sau cu cablul video al ecranului LCD. Poti incerca remedierea acestei defectiuni prin reasezarea mufei cablului video ce se afla pe spatele ecranului LCD si a celui care se afla conectat la placa de baza. Daca in continuare vezi aceiasi imagine deformata si pe monitorul extern cel mai probabil nu este de vina ecranul laptopului tau. In acest caz placa de baza (cu placa video integrata) este cea care are probleme sau e stricata, sau in cazul in care placa video e dedicata, modulul placii video este cu probleme si trebuie inlocuit

Imaginea de pe ecran  tremura, cu toate ca informatiile sunt afisate corect

In acest caz rezolvarea este destul de simpla. E nevoie sa verifici mufele prin care este conectat ecranul, adica dupa cum am mai spus si mai sus, cele doua de la invertor, cea din spatele ecranului, si in cazul in care problema nu se rezolva si cea prin care ecranul se conecteaza la placa de baza. E nevoie sa le deconectezi si apoi sa le asezi la loc. Cam acestea sunt problemele cel mai des intalnite la ecranul unui laptop si  pe care le poate rezolva aproape oricine la el acasa fara sa fie nevoie sa mearga la un service.

Daca ai nevoie de ajutor sau nu stii anumite lucruri imi poti lasa un comentariu la acest articol si in cel mai scurt vei primi si raspuns. Sa ai spor!

Daca ai nevoie de un monitor extern, pentru a putea vedea filmele mult mai bine sau poate chiar un laptop nou, pentru a-ti creste viteza de lucru si confortul propriu iti recomand sa il achizitionezi de la eMAG, au cele mai bune oferte, convinge-te singur!

S-a defectat sau spart ecranul laptopului tau?

Atunci ai nevoie de un Display Laptop. Poti gasi display-ul pentru laptopul tau la LaptopHelp, click AICI !

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...