Componentele principale ale laptopului explicate!

Vrei sa afli care sunt componentele de baza ale laptopului tau si cam cum arata acestea?

Pe aceasta pagina vei gasi informatii despre cele mai importante componente ale unui laptop sau noteboock. Poti identifica aceste componente prin descrierea sau chiar din imaginile alaturate.

Placa de baza

Placa de baza este piesa principala intr-un laptop. Fara ea nu va merge nimic altceva. Toate componentele interne sunt conectate la placa de baza. Aceasta este cea mai scumpa componenta dintr-un laptop. O placa de baza de laptop nu este interschimbabila. Adica placa de baza de la un Dell nu poti sa o folosesti pentru un Acer, sau invers. Toate componentele unui laptop sunt conectate la placa de baza fie printr-un conector ce este lipit de placa de baza, fie prin cabluri.

Pentru a putea scoate sau inlocui placa de baza dintr-un laptop este nevoie sa dezasamblezi in intregime laptopul.

Placa de baza laptop

Placa de baza laptop

Simptomele pe care le are o placa de baza  stricata/arsa.

Cand o placa de baza se strica, poti observa urmatoarele simptome.

1. Laptopul este complet mort. Nu se aprinde nici un led cand apesi butonul de aprindere (on/off) sau cand il conectezi intr-un adaptor (incarcator) de curent functional (cand il bagi in priza).

2. Laptopul porneste dar nu este semnal pe ecranul laptopului, si nici chiar cand conectezi la laptop si un ecran extern. Probabil aceasta se datoreaza placii video, stricate.

3. Laptopl porneste fara semnal pe ecran dar LED-ul ce tine de butonul de deschidere/inchidere incepe sa faca flashuri.

4. Laptopul merge bine conectat la  priza prin adaptor, dar nu incarca bateria. In acest caz, probabil este o problema cu circuitul ce faciliteaza incarcarea bateriei sau cu jack-ul de alimentare.

Memoria RAM.

Cu cat ai mai multa memorie RAM instalata in laptop cu atat vor fi mai bune  performantele laptopului. Despre memoria RAM se pot spune multe, asa ca nu voi trata subiectul mai pe larg. Ceea ce iti sugerez este sa cauti pe GOOGLE informatii despre diversele tipuri de memorii, DDRAM 2, DDRAM 3, dar si altele, precum si despre problemele de compatibilitate dintre acestea, iar dupa ce documentarea a fost facuta, citeste despre cum se poate face un upgrade de memorie pentru laptopul tau.  Upgrade-ul cu memorie RAM este ceva ce il poate face orice utilizator. Este simplu.

Unde se pot gasi sloturile unde se pune memoria RAM ?

1. Ambele sloturi de memorie pot fi accesate prin scoaterea capacului de sub laptop.

2. Unul din sloturi se gaseste sub laptop, iar celalalt sub tastatura.

3. Ambele sloturi de memorie sunt locate sub tastatura.

4. Exista un singur slot de memorie pentru upgrade. Memoria principala este integrata in placa de baza. ( e mai rar intalnit)

Ce trebuie sa sti inainte de  a cumpara memorie RAM pentru a face un upgrade laptopului tau.

Sugestie: Daca laptopul tau are de  exemplu 512 Mb de RAM iti sugerez sa cumperi 2 Gb de RAM si sa scoti definitiv memoria de 512 Mb. In prezent astfel de memorii sunt mai accesibile ca pret. Astfel nu va mai trebui sa iti faci  prbleme cu incompatibilitatea intre memoria vehe si cea noua.

1. Tipul de memorie folosita in laptopul tau: DDR, DDR2, DDR3.

2. Cate sloturi de memorie are laptopul tau si cate sunt libere.

3. Cata memorie suporta laptopul tau.(scrie in cartea tehnica a laptopului) 2GB, 4 GB, 8 GB.

Memorie RAM pentru laptop

Memorie RAM pentru laptop

Vrei sa iti faci un upgrade de memorie RAM. Poti gasi o mare diversitate de memorii RAm la eMag. Click pe linkul de mai jos.

La eMag gasesti memoria RAM pentru laptopul tau!

Hard-diskul.

Hard – diskul este componenta ce se ocupa cu stocarea informatiei ce este procesata de un laptop. Fisierele sistemului de operare, fisierele personale sunt toate stocate pe hard-disk.

Exista doua tipuri de hard-diskuri, SATA si IDE. Precum si ca dimensiune hardurile difera. Pentru calculatoare hardurile sunt mai mari, definite ca fiind de 3.5″  iar pentru laptop hardul este mai mic si e definit ca fiind de 2.5″. Asa ca fii atent ce fel de hard-disk ai tu in cazul in care cel vechi s-a stricat sau pur si  simplu vrei sa faci un upgrade cu un hard de capacitate mai mare sau  poate mai rapid, inainte de a cumpara unul nou.

Cu cat ai hard-diskul mai rapid cu atat datele tale vor fi accesate mai repede.Un laptop cu hard-disk de tip SATA, nu va functiona cu un hard disk de tip IDE pentru ca mufele sunt diferite, si nu il vei putea conecta,  si invers. Deci fii atent!

Upgrade-ul cu un hard disk nou il poti face  chiar tu,  este  usor.

Hard-disk SATA si IDE

Hard-disk SATA si IDE

Ai nevoie de un hard-disk mai mare, sau pur si simplu vrei sa il inlocuiesi pe cel vechi? Uite aici  gasesti cu ce sa il schimbi. Incearca!

Procesorul Acesta este creierul laptopului tau. Cu cat este mai rapid procesorul cu atat datele tale vor fi procesate mai repede.

Procesorul laptopului

Procesorul laptopului

Tastatura Tastatura este principalul dispozitiv pentru introducerea datelor. Tastatura este fixata de obicei in carcasa laptopului prin doua suruburi si cateva cleme. Ea se conecteaza la placa de baza prin mufa din chenarul galben. Tastatura de asemenea se poate schimba, scoate, curata, de catre tine, este o operatie foarte usoara.

Tastatura laptop

Tastatura laptop

Daca ai nevoie de o Tastatura Laptop pentru laptopul tau, o poti gasi in oferta SPECIALA LaptopHelp, click AICI !


Unitatea optica CD/DVD Aceasta iti permite sa citesi/scrii date de pe/pe CD sau DVD.  Unitatile optice au doua tipuri de conectoare catre placa de paza, SATA sau normal. Daca vrei sa iti schimbi unitatea optica fii atent la ce fel de conector are laptopul tau.

Unitate optica CD/DVD cu conexiune SATA sau normala

Unitate optica CD/DVD cu conexiune SATA sau normala

Vrei sa iti schimbi unitatea optica cu  una mai buna, uite iti recomand sa arunci o privire peste unitatile astea optice. Sunt cele mai bune produse.

Sistemul de racire

Sistemul de racire cuprinde coolerul si radiatorul care sunt asamblate impreuna. Acest ansamblu raceste procesorul precum si cipul placii video, in timp ce laptopul functioneaza.

Sistem de racire laptop

Sistem de racire laptop

Placa de retea Wireless.

Cu ajutorul acestei placi te poti conecta la internet fara sa mai folosesti un cablu. Sau te poti conecta la o retea wireless.

Placi de laptop wireless

Placi de laptop wireless

Ecranul LCD

Ecranul LCD este una din cele mai scumpe componente ale laptopului. Daca din greseala se strica ecranul, acesta trebuie inlocuit. Nu poti repara un ecran stricat.

Ecranul LCD al laptopului

Ecranul LCD al laptopului

Adaptorul prin care se conecteaza laptopul la curent – Incarcatorul laptopului.

Adaptorul converteste curentul de inalta tensiune intr-un curent mai slab, potrivit pentru laptpul tau.

Adaptor de alimentare

Adaptor de alimentare

Daca ai nevoie de un Incarcator Laptop nou pentru laptopul tau il gasesti in oferta SPECIALA LaptopHelp, click AICI !

Bateria

Bateria este o sursa secundara de alimentare cu energie electrica a laptopului. Bateria se incarca cat timp laptopul este conectat la priza , si aceasta tine laptopul in functiune cand acesta nu e conectat la priza.

Bateria laptopului

Bateria laptopului

Ai nevoie de o baterie noua?

Daca ai nevoie de o Baterie Laptop noua pentru laptopul tau o gasesti in oferta SPECIALA LaptopHelp, click AICI !


La eMag poti  gasi bateria  laptopul tau – Afla !

Acestea  sunt principalele componente ale unui laptop.

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre una sau mai mule din componentele laptopului, spune-mi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...